Wednesday, March 23, 2011

Sifat Syaitan Yang Patut DiContohi Oleh Manusia

Assalamualaikum w.b.t, seperti yang kita ketahui bahawa syaitan adalah musuh utama manusia, malah iblis itu sendiri juga telah berjanji di hadapan Allah S.W.T untuk menyesatkan hamba Allah sehingga hari kiamat. Syaitan tidak mempunyai kuasa apa-apa melainkan hanya untuk menyesatkan umat Nabi Muhammad. Namun begitu, terdapat beberapa attitude syaitan yang kita tidak sedari yang mereka amalkan menyebabkan manusia sering kecundang dek hasutan syaitan iaitu:

1. Pantang menyerah

Syaitan tidak mudah menyerah selagi keinginannya untuk menggoda manusia belum tercapai. Sedangkan manusia banyak yang mudah menyerah dan malah sering mengeluh.

2. Selalu Berusaha

Syaitan akan mencari apa cara pun u
ntuk menggoda manusia dan agar tujuannya tercapai, selalu kreatif dan penuh idea. Sedangkan manusia suka rilek, ramai yang malas. Sebab tu ada pepatah di kalangan student “belajar biar ciput, result biar ribut”

3. Konsisten

Syaitan dari diciptakan tetap konsisten pada pekerjaanya, tak pernah mengeluh dan berputus asa. Sedangkan manusia banyak yang mengeluh dan tidak berpuas hati dengan pekerjaannya, padahal banyak manusia lain yang mengaggur.

4. Sepakat

Syaitan tidak pernah saling menyakiti, saling menjatuhkan, bahkan selalu bekerjasama untuk menggoda manusia. Sedangkan manusia, suka menjatuhkan,kedekut ilmu, busuk hati , tidak peduli sesama sendiri malah sering berbunuhan sesama sendiri.

5. Genius

Syaitan itu paling pintar mencari jalan s
upaya manusia tergoda. Sedangkan ma
nusia ramai yang tidak kreatif, bahkan
ramai yang jadi peniru dan plagiat.

6. Tidak berkira.

Syaitan bekerja 24 Jam tanpa mengharapkan imbuhan apapun. Sedangkan manusia apapun harus dibayar.

7. Suka berteman

Syaitan adalah mahluk yang selalu ingin berteman, berteman agar ramai kawannya di neraka kelak. Sedangka
n manusia memilih kawan, tengok status, mementingkan diri sendiri dan ego.P/s: renung-renungkanlah dan selamat beramal. "Dekatilah dengan Kebaikan dan Jauhilah dari Kejahatan."

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hosted Desktop